top of page

Pnina Tamano-Shata | de Israëlische Kamala Harris


Deel 1 in de serie: portretten van grensverleggende vrouwen in het Heilige Land



© gebaseerd op een foto van Yesh Atid via wikipedia commons



Ethiopische Joden arriveerden voor het eerst in grote aantallen in Israël in de jaren tachtig, toen Israël hen in antwoord op oorlog en hongersnood in Noord-Oost Afrika in het geheim overbracht. Het leven in Israël was overweldigend anders dan in een ontwikkelingsland als Ethiopië en de nieuwkomers worstelden met de overgang. Nu, vier decennia later, lijdt de gemeenschap nog altijd aan onevenredig hoge niveaus van werkloosheid, armoede en discriminatie.


Pnina Tamano-Shata was 3 jaar oud toen ze met haar vader en vijf broers tijdens Operation Moses in het geheim via Sudan naar Israël werd overgebracht. Haar moeder en zussen bleven achter, na een jaar werden ook zij in veiligheid gebracht en overgevlogen. Anders dan de oudere generatie immigranten, konden Pnina en haar leeftijdsgenoten zich snel aanpassen aan het leven in Israël: “Toen ik zeven was, schakelde ik over naar de 'volwassen modus'. Ik was de stem van mijn ouders, die opkwam voor hun rechten als mensen het niet eens waren met hen of hen niet respecteerden.", aldus Pnina. Al op jonge leeftijd viel Pnina op als een slimme dame, later werd ze toegelaten tot een programma voor hoogbegaafde kinderen. Pnina deed dienst in de Israeli Defense Forces, studeerde rechten en journalistiek, leidde protesten tegen racisme en discriminatie en strijdt voortdurend voor sociale gelijkheid van de Ethiopische gemeenschap in Israël.


Ter erkenning van haar activiteiten ontving ze verschillende awards en stond ze op de lijst van meest invloedrijke Israëli's van The Marker. Vanaf 2013 raakte Pnina betrokken bij de Israëlische politiek. In 2020 werd ze de eerste in Ethiopië geboren minister in de Israëlische regering. Pnina, zelf ooit een immigrante, werd benoemd tot minister van Aliyah (Immigrantenopname) en Integratie. De cirkel werd rond voor Pnina; een historisch moment voor Israël. In de Israëlische media wordt ze recentelijk niet onterecht vergeleken met Kamala Harris, de Amerikaanse vice-president.


In haar functie als minister zet Pnina zich onvermoeid in voor de Ethiopische zaak. In oktober 2020 behaalde Pnina unanieme goedkeuring van het kabinet voor haar plan om 2000 Ethiopische joden naar Israël te brengen, waarmee een belangrijke stap is gezet in de richting van het beëindigen van een decennialange saga over hun lot. In de afgelopen tientallen jaren konden slechts enkele Ethiopische joden naar Israël emigreren, duizenden anderen verbleven in afwachting en onder erbarmelijke omstandigheden in kampen in Gondar en Addis Abeba.


Pnina, een vrouw van bescheiden komaf met een grootse missie. Met recht kan ze een grensverleggende vrouw genoemd worden. Het politieke landschap in Israël verandert iedere dag, maar dat Pnina haar strijd voortzet is een gegeven, binnen of buiten het parlement. Wij zijn trots op onze eigen Kamala!




(Kijk)tips:


Volg Pnina via Instagram


Kijk "Red Sea Diving Resort", met o.a. Michiel Huisman (Netflix)




Pnina vertelt het verhaal over de geheime operatie die haar naar Israël bracht:


bottom of page