Jeruzalem in het wit

Februari 2021Eens in de zoveel tijd bereidt Jeruzalem zich voor op een sneeuwstorm. In ieder geval voor één dag - en misschien twee. Een wit Jeruzalem waar al maanden op gehoopt wordt.

Vanwege de kelderende temperaturen die op veel plaatsen het vriespunt of bijna het vriespunt zullen bereiken, raadt het waterschap op voorhand mensen aan een kraan 's nachts te laten druipen om te voorkomen dat leidingen en watertanks bevriezen. Het elektriciteitsbedrijf heeft aangekondigd dat ze generatoren hebben geactiveerd als back-up, mochten systemen overbelast raken (van kachels die op volle capaciteit draaien, enz.). Men weet hier echter allemaal dat we stroomuitval (ondanks de generatoren) en internetstoringen kunnen verwachten, zoals bij elke storm (en bij de meeste zware regens).

Hoewel het niet vaak voorkomt dat er een enorme hoeveelheid sneeuw ligt, is het niet ongebruikelijk om in de winter wakker te worden en 5 centimeter tot 10 centimeter op de grond te zien. In de extremere jaren kan er zelfs wel 30 centimeter liggen. Dit jaar waren er in sommige delen van de hoofdstad sneeuwlagen tot wel 15 centimeter te zien. Rond middernacht lag de Oude Stad onder een prachtige witte deken van sneeuw, en dat moet natuurlijk bewonderd worden. Wandelen in de Oude Stad als het regent is al verraderlijk genoeg; proberen een blokje om te gaan in ijzige en glibberige omstandigheden is ronduit idioot. Maar goed, we moesten wat sneeuwpret ervaren en wat kiekjes krijgen. En dus zetten we een warme muts op, handschoenen, thermo-kleding, stevige schoenen en gingen op pad. En wat was het leuk.

Hoewel de busdiensten en de tramdiensten allemaal vroegtijdig stil waren gelegd, waren talloze mensen vastbesloten om naar de Oude Stad te gaan om deze in het wit te zien. Het is niet alleen vermakelijk om te zien hoe de lokalen proberen om te gaan met sneeuw, maar het dient ook als herinnering aan de innovatieve geest van de natie. Omdat het misschien een keer per zoveel jaar sneeuwt, en zelden in grote hoeveelheden, hebben de meeste mensen geen sneeuwlaarzen om zich in het sneeuwlandschap te begeven. Als alternatief vind je lieden die door de sneeuw lopen met plastic tasjes over hun schoenen en hoeden. Kinderen gebruiken sokken bedekt met plastic tasjes of schoonmaakhandschoenen om sneeuwballen te maken. Hier heeft de gemiddelde inwoner geen krabber, sneeuwschuiver of ander gereedschap om sneeuw en ijs van hun auto’s, trottoirs en opritten te verwijderen. In plaats daarvan kan men mensen signaleren die douchewissers gebruiken om dezelfde missie te volbrengen.

Jongeren, studenten, en hele gezinnen komen naar buiten om te spelen en sneeuwpoppen te bouwen en te genieten van het weer voordat het voorbij is. Helaas smolt de witvlokkige bevroren waterdamp binnen een dag en rond het middaguur bleef er niet veel over dan blubber, maar als je snel het huis uitkomt, kun je je prima vermaken. Het voelde bevoorrecht om een van de mensen te zijn die het geluk hadden de Oude Stad van Jeruzalem in alle weersomstandigheden te zien, badend in schitterend licht en bedekt met prachtige sneeuw. Jeruzalem heeft veel kleuren, ‘s ochtends in de zon is ze goudkleurig. Bij zonsondergang is ze blauwachtig. Maar in het blank is ze zo zeldzaam, zo mooi, zo verenigend. Een zegen in het wit.